Arriva prepravila vlani v Žilinskom kraji vyše 11 miliónov cestujúcich

31.01.2024 Ružomberok

Ružomberok 30. januára (TASR) - Spoločnosť Arriva prepravila vlani v Žilinskom kraji viac ako 11 miliónov cestujúcich. Je to nárast o 13 % v porovnaní s rokom 2022. Regionálnu autobusovú dopravu objednanú Žilinským samosprávnym krajom využilo 9,4 milióna cestujúcich, ďalších 1,6 milióna prepravili autobusy mestskej dopravy v Liptovskom Mikuláši a Dolnom Kubíne. Informoval o tom hovorca spoločností Arriva na Slovensku Peter Stach.

Medziročný nárast počtu cestujúcich v regionálnej doprave na Orave a Liptove dosiahol 13 %. V Liptovskom Mikuláši zaznamenali 14-percentný nárast počtu cestujúcich. V roku 2023 tam využilo mestské autobusy viac než 1,1 milióna ľudí. Nárast zaevidovali aj v Dolnom Kubíne, a to 9 %.

"Viac cestujúcich zlepšuje ekonomickú udržateľnosť verejnej dopravy a pomáha aj životnému prostrediu, pretože vďaka tomu je na cestách menej osobných áut. Preto sme radi, že vďaka rozširovaniu obslužnosti územia v regiónoch Liptova a Oravy, posilňovaniu taktovej dopravy, no tiež investíciám do modernizácie našej flotily v Žilinskom kraji pokračoval trend návratu cestujúcich," uviedla výkonná riaditeľka Arriva Liorbus Jana Benčová.

V roku 2023 spoločnosť Arriva Liorbus zaviedla taktovú dopravu na viacerých mestských aj regionálnych linkách. Do vozového parku pribudlo 95 nových vozidiel, ktoré nasadili na autobusové linky v Žilinskom kraji.

Arriva vlani uviedla do prevádzky spolu 230 nových vozidiel v Košickom, Nitrianskom a Žilinskom kraji. Autobusy spoločnosti najazdili po Slovensku 79 miliónov kilometrov. Celkový objem investícií spoločností Arriva na Slovensku dosiahol v roku 2023 viac než 67 miliónov eur. Z toho vyše 27 miliónov eur tvorili nenávratné finančné príspevky z fondov Európskej únie.
 
 

Arriva prepravila vlani v Trnavskom kraji skoro 12 miliónov ľudí

Trnava 31. januára (TASR) - Takmer 12 miliónov cestujúcich, z toho 7,8 milióna na autobusoch prímestskej dopravy a zostatok na mestskej autobusovej doprave v Trnave, Piešťanoch, Senici a Hlohovci, prepravila v roku 2023 spoločnosť Arriva v Trnavskom kraji. Ide o desaťpercentný nárast záujmu cestujúcich uprednostniť verejnú dopravu pred individuálnou v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Informovala o tom riaditeľka pre obchod a komunikáciu dopravcu Petra Helecz.

Medziročný nárast počtu cestujúcich na regionálnych linkách bol sedem percent. "Spomedzi miest zaznamenalo najväčší, až 27-percentný nárast počtu mesto Senica. Vlani tam využilo mestské autobusy viac než štvrť milióna ľudí," uviedla. Krajské mesto Trnava malo nárast 18 percent, Piešťany deväť a Hlohovec štyri percentá. "Viac cestujúcich posilňuje ekonomickú udržateľnosť verejnej dopravy aj jej prínos pre životné prostredie, pretože znamená menej osobných áut na cestách a čistejšie ovzdušie," doplnila. Na konci minulého roka tak mohol dopravca zaradiť na prímestské linky v Trnavskom kraji 74 nových moderných vozidiel.
 

Arriva vlani prepravila v Nitrianskom kraji takmer 16 miliónov ľudí

Nitra 31. januára (TASR) - Spoločnosť Arriva prepravila počas minulého roka v Nitrianskom kraji takmer 16 miliónov cestujúcich. V porovnaní s predchádzajúcim rokom zaznamenal dopravca nárast cestujúcich o päť percent, uviedol Silvester Zemes, generálny riaditeľ spoločností Arriva Nitra a Arriva Nové Zámky.

Regionálnu autobusovú dopravu objednanú Nitrianskym samosprávnym krajom využilo 14,4 milióna cestujúcich. Ďalších 1,5 milióna ľudí prepravili autobusy mestskej hromadnej dopravy v Leviciach, Nových Zámkoch, Komárne, Šali, Štúrove, Šuranoch, Šahách, Zlatých Moravciach a vo Vrábľoch.

Na regionálnych linkách v Nitrianskom kraji zaznamenala spoločnosť štvorpercentný nárast cestujúcich. V mestskej autobusovej doprave vlani mimoriadne stúpol počet prepravených cestujúcich v Komárne, kde dopravca zaevidoval medziročný nárast o 48 percent, a v Zlatých Moravciach, kde nárast predstavoval 47 percent.

V roku 2023 dopravca v Nitrianskom kraji nasadil na regionálne autobusové linky 81 nových vozidiel. Novinkou bolo zavedenie taktovej dopravy na linke Nitra - Levice. "Naším cieľom je vrátiť cestujúcich do verejnej dopravy. Od toho sa odvíja nielen jej ekonomická udržateľnosť, ale aj menej osobných áut na cestách," zhodnotil Zemes.
 

Vyberte región

mark